fbpx

Több hete megy az online tanítás- megbeszélés, a digitális tantermek és virtuális cset-beszélgetések a családok mindennapjainak részeivé váltak. Ezrek kezdtek ilyen fórumokon beszélgetni, korábbi gyakorlat, szokások nélkül. A kihívásokra válaszul összeállítottam pár szabályt a udvarias és hatékony online kommunikáció érdekében. 

 

Segítsünk egymásnak, ki mivel egészítené még ki? 

Kinek mi fontos még ezeken kívül? Segítsünk egymásnak tanáccsal, beállítással, jó példával, kedvesen adott építő kritikával, visszajelzéssel. Köszönjük! 

Jó hír, hogy ez egy újabb “szuperképesség” lehet! 

 

  1. Legyen témánk! Készüljünk fel az órára  legyen a legutóbbi óráról, mondanivalónkról vázlatunk, legyen témánk, leírva, lerajzolva vagy “csak” a fejünkben, de ott rendezetten.
  2. Nézzünk a bekapcsolt kamerába! Kapcsoljuk be a kamerát, és nézzünk is bele. Nézzük a beszélőt, fontos a metakommunikáció is. 👀. 📹
  3. Fény és kamera előttünk legyen szemmagasságban. Fontos a fény és a kamera helye. Legyen a kamera szemmagasságban, ne alulról vegye az arcunkat.Előttünk legyen a fény(ablak, lámpa). A sötét sziluett noha sejtelmes, tanteremben jobb az éles kép. 
  4.  Teszt a lelke mindennek! Hívás előtt  teszteljük a kamerát és a hangot. Ha működik, használjuk bátran, a “halló”-zás, és “hallotok-e engem” – helyett. 🙂 
  5.  “Óvakodj a kispárnádtól!:)” Kerüljük az az ágyban, kanapén, túl kényelmes körülmények közötti online beszélgetéseket. Még elalhatunk órán. Ki ne tudna erre példát..:)?

 

  1. Némítsuk el a mikrofont, ha nem beszélünk. A bármikor keletkező  háttérzajok nagyon zavarhatják az online órát:  (khm., ásítás, szürcsölés, kiabálás a háttérből, 🙂 stb. )
  2. Egyszerre egyet. A kevesebb több. Egyszerre egy képernyőn, egy dologra figyeljünk, a multitasking itt sem segíti a hatékonyságot.”Mi, mit is mondtak a többiek? Mi is volt a kérdés..?)
  3. Kinél van szó? Vége, vétel és társai. Beszéljük meg, hogy kérünk szót, vagy hogy adjuk át a szót. Aki vezeti az órát, csetelést, az  ügyeljen a többiekre, hogy ők is hozzászólhassanak, de az ne legyen parttalan.
  4. Figyeljünk a háttérre, amit a kamera mutat. Ha lehet, legyen semleges, vagy igyekezzünk hozzánk illő hátteret (pl. irattartók, könyvek, családi képek a falon- mindegyiknek van meta-jelentése. Az esetleg mögöttünk lévő szotyis-tányérnak és üres csészéknek is…:) 

Nyuszifüles filter, lángoló száj, zombi-arc –  bár a technika engedi, kerüljük a formális alkalmakkor. Ha mégis használjuk, legyen célja, pl. egy feszültségoldó osztályfőnöki csetelés- ennek során élmény lehet.