fbpx

A középiskolai felvételi vizsga mérföldkövet jelent az általános iskolában tanuló végzős diákok számára, mivel a vizsga eredménye is beleszámít a felvétel eredményébe. Minden évben január utolsó hetében megrendezett vizsga nagy lelki nyomást teremt mind diáknak, mind szülőnek. A folyamatos felkészülés mellett jól jön ilyenkor a tapasztalat és néhány jó tanács, amelyet most pontokba foglalva ajánlunk figyelmébe diáknak és szülőnek egyaránt.

Kedves Nyolcadikos Diákok!

Az év eleje óta készültök egyénileg vagy közösen a középiskolai felvételi vizsgákra. Bízunk benne, hogy egyre nagyobb rutint szereztetek a felvételi feladatsorok kitöltésében. Nem maradt más hátra, mint hogy pár apró, de hasznos tanáccsal zárjuk le a felkészülést. Ezeket foglaltuk most össze Nektek:

1. Előző nap már NE gyakorolj! Csak összekeveredsz!
2. Legyen nálad inni- és ennivaló, leginkább valami csokoládé.
3. FÉNYKÉPES igazolványt hozz magaddal, anélkül nem kezdheted el írni a feladatot!
4. Ha van bármilyen felmentésre, könnyítésre jogosultság és van róla papírod, vidd magaddal! Be kell mutatni!
5. Legyen legalább 2 (kettő) KÉK SZÍNŰ tollad, amit előtte kipróbáltál.
6. Ceruzát NE! A szabályok szerint a ceruzával írt bármi NEM ÉRTÉKELHETŐ!
7. Matekhoz legyen körző, vonalzó és szögmérő!
8. Matek feladatnál minden lépést írjál le, mert minden feladat részpontokból áll. Ne akarj fejben számolni, fejben „átugorni” lépéseket, mert mindegyik külön pontot érhet.
9. Ha nem is jó a végeredmény, attól még érhet pontot egy feladat, ne csüggedj! A hibás számmal számolt feladatok is értékelhetők!
10. Ne ragadj le egy feladatnál, ha nem megy, lépj a következőre! Később, ha lesz még időd, visszatérsz rá!
11. A feladatlapokon a fekete kereten belül számolj, és írj! A kereten kívül lévő dolgok olyanok, mintha nem is lennének.
12. Magyarból törekedj a helyesírásra, használj nagy betűt a mondatok elején, valamint írásjeleket!
13. Ne stresszelj, hogy ettől függ az életed, mert ez egyszerűen nem igaz! Amúgy is izgulsz, ne tegyél rá még egy lapáttal! Vedd elő a legjobb tudásodat, és a józan eszedet, ennyi kell a sikerhez!
14. Kipihenten érkezz fél 10-re a suliba! Előző nap jó lenne korábban feküdni!

Kívánunk a felvételitek megírásához elég nyugalmat, sok sikert és kitartást!