fbpx

Mikor érettségiztél, 2020-ban? Akkor mi félszavakból is megértjük egymást.

Ma kezdte az érettségit az a 83 ezer diák, aki olyat tett, mint eddig még soha senki: egy világjárványban szervezett, hetek óta újranyitott iskolákban tartott érettségin vett részt, több heti bizonytalanság és sokszor komoly stresszes helyzetek után.

Megkérdeztünk pár résztvevőt, milyen volt az első napjuk:

 

“Összességében nyugodt nap  volt..”

 

– Az mi iskolánkban már két hete elkészültek a beosztások, a pedagógus kollégák jelezhették az igényeiket, kéréseiket. – mondja Krisztina, egy alföldi szakgimnázium vezetője, matematika-szakos tanár. Szépen el is készült minden, volt fertőtlenítő minden teremben, szájmaszkot is kaptak. Az utolsó hétvégén aztán kicsit megbolydult a dolog, mert kiderült, hogy az egyik kolléga mégsem vállalja (több betegsége is van..). Megoldottuk, a többiek többet vállaltak. A másik hír az volt, hogy mégis lehet egy felügyelő 2 órán át is, nem kell óránként leváltani, így sokkal hatékonyabban meg tudtuk szervezni.

 – Kevesebb kontaktus és nagyobb nyugalom lett így. Összességében nyugodt nap  volt, szerdán lesznek sokan a nyelvi érettségiken.. De megoldjuk azt is. 

 

“A tanulókért megyek elsősorban. De szerintem aki vállalta mind így gondolja…”

 

Viktória egy dunántúli gimnáziumban tanít 15. éve. Két kis gyermeke mellől megy be az érettségire felügyelő pedagógusnak. 

– Az előkészületekről már kaptunk is egy kb 2 oldalas tájékoztatót. Elég alapos. De én azért izgulok. Már 15 éve vagyok a pályán. Ilyen körülmények között még nem érettségiztettünk. Senki más sem!
Mivel 2 kicsi gyerekem van (8 és 4 éves), nem mindegy mit hozok haza nekik. A matek feladatlapokat nem szeretném a lakásba behozni. Van egy szép üvegezett előterünk. Oda szeretném kitenni a napra. Remélem segít a 24 órás karanténon felül kiírtani a vírusokat. Lehet javítani is ott fogom. Rá egy hétre az informatika vizsga  már egyszerűbb lesz , mert ugye azt digitálisan kapom. A gyerekektől tudom, hogy nagyon izgulnak. Nem csak azért, mert lusta banda, hanem mert nekik is ijesztő a helyzet. Van köztük cukorbeteg is. Remélem nem lesz baja. A tanulókért megyek elsősorban. De szerintem aki vállalta mind így gondolja.”- fejezi be Krisztina az őszinte nyilatkozatát.

fotó: Szerzői jogok  Szigetváry Zsolt/MTVA

 

“Örültek egymásnak, bandáztak..”

 

– Azt mondta Milán, hogy  könnyű feladatok voltak. Szerencse, hogy óvodás korától sportol, így az egyik téma teljesen neki való volt, amiben a szövegalkotási részben a sportról kellett érvelést írni..- mondja Mónika, aki egy Pest megyi településen él fiával és párjával.  – Sokkal könnyebben ment minden, mint gondoltuk – senkinek nem okozott gondot a távolság tartás, a szabályok betartása. A tömegközlekedést is kihagytuk, mert mivel már van jogosítványa, így autóval ment, egyedül. Örültek egymásnak és igen bandáztak, szabad téren, távolságot betartva- mondja mosolyogva a megkönnyebbült édesanya Milánról.

 

“Öt év gimi után sokkal szívesebben csinált volna végig egy kemény, húzós érettségi időszakot”

 

– De (szerencsére) semmi zaftos infót nem tudunk megosztani: ez a mai érettségi annyiban különbözött az előző években megszokott alkalmaktól, hogy a bejáratnál maszkot osztottak a gyerekeknek, és megkérték őket, hogy mosdóhasználat előtt és után használják a kézfertőtlenítőt. Az iskola ilyenkor egyébként is üres, a teremben is jóval kevesebben vannak, mint az osztálylétszám, távol egymástól. – mondja Gabriella, egy váci gimnazista édesanyja, akinek a 3. fia érettségizik idén. – Ha nem lenne “korona helyzet”, mi akkor is elvittük volna a suliba, mert Vácra jár, és egy érettséginél nem szolgáltatjuk ki magunkat a Volánnak, meg az sem mindegy, hogy milyen korán kell kelni.
Legfeljebb annyiban volt más, hogy délben, amikor érte mentünk, nem tettük fel a kérdést, hogy “Kell-e valakit hazavinni, ha már autóval vagyunk…”

 

Mi úgy döntöttünk, hogy nem stresszelünk ezen, hogy ő se stresszeljen, hanem elfogadjuk azt a döntést, ami van.

 

– Amúgy a szívem mélyén sem szerettem volna, ha elmarad az érettségi, többek között azért, amit ma ő maga is megfogalmazott, hogy “öt év gimi után sokkal szívesebben csinált volna végig egy kemény, húzós érettségi időszakot” – elégedetlen azzal,hogy négy nap alatt készen lesz 

 

Álljatok le! – tizenéves  hírműveltség érettségi idején..

 

– Ha itthon beszéltünk róla, hogy milyen pletykák járnak, hogy mi várható, vagy hogy esetleg ez sem lesz, vagy elnapolják, akkor leállított minket- mondja Gabriella, a fiú édesanyja. –  Miklós  semmilyen szóbeszédre nem volt kíváncsi, mert a sokáig tartó bizonytalanság azért eléggé rossz volt, de nem panaszkodott, csak nagyon várta.
“..és az utolsó napokban is nagyon nyugisan csinálta a dolgait, minden nap tanult egy kicsit, de az éjszakai csillagászkodást ki nem hagyta volna, mert a csillagok közt rend van. A csillagok között kozmikus rend van. Kívánom, hogy az érettségizők lelkében is legyen az.”

 

 Sok sikert a matekhoz és a folytatáshoz mindenkinek!

 

 

 

 

írta: Fülöp Hajnalka – Tudatos Digitális Szülő