fbpx

A jövő héten kezdődnek az érettségi vizsgák. Már  nincs idő arra, hogy a tananyagot megtanuljad, de arra van, hogy tudatosan készülj fel fejben és lelkileg az előtted álló kihívásokra. Az alábbiakban összeszedtünk Neked néhány jó tanácsot, amely segíthet abban, hogy a vizsgáid sikeresebbek legyenek.

1. Most már ne nyúlj a tételekhez! Már mindent megtanultál, amit eddig lehetett. Inkább kicsit kapcsolódj ki, nézz meg egy filmet, vegyél elő egy jó könyvet vagy ha az kapcsol ki, a jó időben keress egy jó témát a szabadban és rajzold meg.  Közben az agyad ugyanúgy dolgozik, rendezni fogja azokat az információkat, ami az elmúlt időszakban megtanultál.

2. Ha már mindenképpen az érettségivel akarsz foglalkozni, akkor inkább olyan tartalmat keress, ami magyarból arról szól, hogy miként elemezzünk verseket vagy a jó esszé titka. Matekból az elméleti részeket lapozgasd, nézd át a függvénytáblát, hogy tudjad mit hol kell keresni, mert így magabiztosan fogod majd használni a feladatok megoldása közben.

3. Tedd rendbe a puskáidat. Az érettségin több LEGÁLISAN használható puskák is rendelkezésedre állnak majd, amelyekben pluszpontokat érő információkat találsz. Magyarból az idei évben a helyesírási szótárt is használhatsz. A dolgozat beadása előtt mindenképpen ellenőrizd le a nehezebb szavak helyesírását. A hibákért pontot is levonhatnak, sőt a rendezetlen íráskép miatt  további három pontot veszíthetsz. Matekból a számológépedet, tolladat és a függvénytáblázatot vidd magaddal. Ha valamit beleírtál a függvénytáblába, akkor itt az ideje kiradírozni, mert teleírva nem használható. Az atlaszod is legyen kéznél már most. Ellenőrizd a számológépedben az elemet is!

4. Készülj fel lelkileg a feladatokra, hogy tudd pontosan mire mennyi időd lesz majd. Fontos, hogy tudatosan készülj arra, hogy milyen sorban haladsz majd a feladatmegoldás során. Matekból pl figyelj oda arra, hogy a feladatok első részénél a 12 feladatra feladatonként 3 perced lesz maximum.  Ne időzz többet feladatonként, mint 3 perc. Haladj tovább és térj vissza, a még marad időd.

5. A nagy nap előtt: REGGELIZZ! Akkor is, ha nem vagy éhes. Az agyad csak akkor dolgozik, ha van szénhidrát. Persze ez nem azt jelenti, hogy tömd tele magad csokival, mert attól csak rosszul leszel. Legyen laktató rostban dús a reggelid és mindenképpen igyál elég folyadékot. Vigyél magaddal étcsokoládét és innivalót is a vizsgára.

6. Az ördög a részletekben rejlik. A feladatokat ne csak egyszer olvasd el, hanem szánj időt a többszöri elolvasásra. Fontos, hogy pontosan ismerd, hogy mit várnak tőled! Ne kapkodj, van időd!

7.Ha megakadsz, menj tovább! Ne időzz egy feladatnál sem, mert elviszi az időt és nem marad időd a többire. Ha nem megy valami, ne pánikolj, hanem lépj tovább, de ne felejts el visszatérni a végén.

8. Tollal dolgozz! 

9. Hibáztál? NE firkálj, csak húzd át egy vonallal.

10. Csak arra kaphatsz pontot, amit leírtál. A javító tanár nem gondolatolvasó, ha nem írod le, nem ér semmit.

11. Ne fogadj el segítséget! Se baráttól, se tanártól. Ne higgy vakon senkinek. Csak akkor írj le valamit, ha érted mit írsz és miért!

12. Ne állj fel az asztaltól előbb! Akkor se, ha már úgy érzed nem megy és nem tudsz mit írni. Inkább igyál egy kis folyadékot, egyél valamit és nézd át még egyszer a feladataidat. Meg fog jönni az sugallat, amit vártál.

Használható eszközök a 2021. évi érettségi vizsgán

Tantárgy Középszintű írásbeli Emelt szintű írásbeli
Magyar nyelv és irodalom Helyesírási szótár Helyesírási szótár
Matematika Függvénytáblázat, számológép, körző, vonalzó, szögmérő Függvénytáblázat, számológép, körző, vonalzó, szögmérő
Történelem Középiskolai történelmi atlasz, helyesírási szótár Középiskolai történelmi atlasz (csak a feladatsor második részéhez), helyesírási szótár
Földrajz A feladatlap második részéhez: középiskolai földrajzi atlasz, számológép, körző, vonalzó Számológép, körző, vonalzó
Biológia Számológép Számológép
Fizika Függvénytáblázat, számológép Függvénytáblázat, számológép
Kémia Függvénytáblázat, periódusos rendszer, számológép Függvénytáblázat, periódusos rendszer, számológép
Idegen nyelv Nyomtatott szótár (csak a feladatlap negyedik részéhez), CD-lejátszó a vizsga harmadik részéhez Nyomtatott szótár (csak a feladatlap negyedik részéhez), CD-lejátszó a vizsga harmadik részéhez
Informatika Vonalzó, számítógép a megfelelő szoftverekkel

táblázat forrás: eduline