fbpx

A Zenedoboz sorozat a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető-zeneigazgatójával, karmesterével Hollerung Gábor vezetésével indul útjára május 12-én a zenekar YouTube csatornáján. 

A zenetörténet teljes spektrumát felölelő, epizódonként egy-egy zenei témát taglaló Zenedoboz sorozat  12 perces, gyerekeknek is könnyen “emészthető” részekkel avatja be a nézőket a komolyzene teljességébe. Hollerung Gábor elkalauzol bennünket, a hangszerek, műfajok, stílusok, korszakok világáva úgy, hogy közben koncertrészletekkel vagy kifejezetten a téma bemutatásra szánt zeneművekkel színesíti előadását. A Zenedoboz sorozat  többek között arra vállalkozik, hogy az epizódokon keresztül bemutatja, megismerteti a zenetörténet legfontosabb témáit, az alapvető zenei összefüggéseket, a zene különböző megközelítéseit.

Online közvetítés: 2020. május 12-én 14:00 indul

Hollerung Gábor - Zenedoboz online közveítés

1. rész RITMUS témája

“A ritmus nem más, mint lüktetés. Olyan, mint szívünk lüktetése; hosszú és rövid, súlyos és súlytalan lüktetések sorozata adja a szív és a zene ritmusát is. A RITMUS – epizódban szó lesz a ritmus egységéről, az ütemről, páros és páratlan lüktetésekről, illetve ezek kombinációiról, a táncról, a súlytalanság érzetéről és az indulókról.”

AZ EPIZÓDBAN ELHANGZIK:

Mozart: Egy kis éji zene – I. tétel
Mozart: Jupiter szimfónia (K551) – Menüett
Orff: Carmina burana – zenekari közjáték
Berlioz: Rákóczi induló

KÖZREMŰKÖDIK:
Oláh Vilmos, Berán Gábor, Markó János Zsolt, Simkó-Várnagy Mihály, Bíró Zoltán
Budafoki Dohnányi Zenekar
vezényel: Hollerung Gábor

fotó: BDZ youtube csatornája