fbpx

Közlemények

Ingyenes szolgáltatásnak álcázott üzleti pofátlanság a közösségi médiumokban ( 2020. 04. 08.) 

 Te is szeretnél egy nagyobb lakást? Egy szebbet? Egy nagyobb autót? Egy fiatalabbat? Esetleg elmenni nyaralni egy egzotikus helyre? Természetes vágyak, nincs is ezzel semmi baj. A baj akkor kezdődik, amikor a céljaid megvalósításához úgy próbálsz meg pénzeszközöket szerezni, hogy az nem etikus. Mire gondolunk itt?

Jelen csoport az önkéntesség elvén működik.

Mindenki beleteszi a munkáját, az ötleteit, tanácsokat ad és megpróbálja a legjobbat kihozni a tudásából, hogy ebből mások is tudjanak profitálni. Az ember ösztönösen segít másoknak, erre vagyunk programozva. Az önkéntes, viszonzás nélküli segítség megadása egy kellemes lelki állapotot hoz létre bennünk azzal a tudattal, hogy segíthettünk másoknak.

Azzal, hogy segítünk másoknak, azt a közösséget is építjük, amelyben segítünk, hiszen ez másokat is ilyen tettekre ösztönöz. Sajnos vannak olyanok, akik ezt nem teljesen így gondolják és azt szeretnék, ha ők „sápot húzhatnának” a közösségen. Ők úgy próbálják meg megvalósítani  a kezdőmondatokban megfogalmazott mindenki által akceptálható célokat, hogy erre megpróbálják felhasználni a közösséget.

Ingyenesség, kölcsönösség
Mire gondolunk itt?

Az admin csapat éjt nappallá téve azon dolgozik, hogy a közösség működjön, továbbra is önkéntes alapon. Mivel lassan egy Székesfehérvár lélekszámú (96000 fő) közösséget kell működtetni, elengedhetetlenné váltak bizonyos rendszabályok betartása, ahogy egy normális városban is csak úgy tud működni az élet, ha mindenki betartja a szabályokat. Akik erre nem hajlandók, azokra lesújtanak az állami hatóságok. Itt mi nem tudunk lesújtani, csak figyelmeztetni, illetve a szabályok be nem tartásáért a tagot eltávolítani a csoportból. 

Ebben a vadkapitalizmusban, amelyben élünk, sokan gondolják úgy, hogy ők kihasználhatnak másokat, kihasználhatják mások hiszékenységét, illetve jóindulatát. Ezek ellen minden eszközzel fellépünk. 

Naponta kb. 30-50 olyan bejegyzést távolítunk el, amely megpróbálja kihasználni az otthonoktatás közösségét. 

Ennek legdurvább változata az, amikor valaki egy az egyben be szeretné rakni a webáruházát a csoportba. A szabályban benne van: mindenféle jövedelemszerző tevékenység reklámozása tilos, de az emberek nem olvasnak szabályzatokat, már megszoktuk. 

De itt be is tartatjuk a szabályokat.  

Ugyanezt tilos kommentben is megtenni, mert ha valaki erre vetemedik, akkor eltávolítjuk a csoportból. A bevételszerzés bújtatott változata, amikor nem derül ki egyértelműen a kitenni kívánt posztból, hogy az illető bevételt szeretne szerezni a közösség tagjaitól, azonban a rejtett célja mégis ez. Ugyanis mostanában elszaporodtak azok az üzleti posztok, amelyekben ideiglenesen ingyenesen elérhetővé tettek bizonyos termékeket. Senki ne gondolja azt, hogy amíg világ a világ ez így marad. 

Ezt hívják úgy, hogy csali.

A horgász mielőtt kifogná a halat, odacsalja őket.

Ez történik ezekkel az ún. „ingyenes felajánlásokkal” is, most ingyen van, mire mindenki hozzászokik és elkezdi használni, később fizetőssé visszaállítják. 

Ezek a felajánlások tehát üzleti posztok és bevételt próbálnak szerezni. Hasonló a helyzet azokkal a cégekkel, egyéni vállalkozásokkal, akik szintén kínálnak valamilyen ingyenes tartalmat, azonban a posztjuk egy olyan weboldalra mutat, amely egyébként webshopként üzemel, tehát terméket vagy szolgáltatást árul.

Ennek alváltozata az a verzió, amikor valaki ingyenesen felajánl valamit, azonban a weboldala, blogja, facebook oldala egy másik linkjén egyértelműen kiderül, hogy az illető reklámozza egyéb bevételszerző tevékenységét. Ezek szintén üzleti célú posztoknak minősülnek és a szabályzatunk értelmében nem kitehetők.

A legjobb azonban most következik: azon vállalkozók, akiket így vagy úgy elutasítunk, nos ezek egy része kikéri magának az eljárást és elkezd velünk vitatkozni.

Ők azok, akik sajnálatos módon nem értik meg, hogy az üzlet bizalomra, jóhiszeműségre, együttműködésre és tisztességre épül.  Nekik és mindenkinek ajánljuk a legnagyobb magyar intelmének megfontolását a jövőre nézvést:

„Bármi szerencsétlen helyeztetésű legyen is az ország, bármily láncok által legyen is lebilincselve a nemzet, előbb-utóbb mégis szabadabb létre vív, ha lakosiban a polgári erény tiszta vére buzog. S viszont: akármilyen boldog fekvésű legyen is egy ország, bármily szabadságokkal bírjanak is lakosi, lassan-lassan mégis rabigába görbed, ha romlott a tiszta erkölcs, s polgári erény nem fénylik többé!”

Gróf Széchenyi István, Hitel, 1830.

Az „Online Otthonoktatás” admin csapata